Kwaliteitenreflectie

Mijn kwaliteiten zijn sinds het begin van deze studie sterk gegroeid. Ik heb veel ervaring opgedaan met samenwerken, zelfstandig te werk gaan, kritisch denken en nog andere kwaliteiten die mij zelfontplooiing goed doen. De beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals Logeion heeft een lijst opgesteld waarin verschillende competenties staan, ook wel de LOCO-competenties genoemd. Binnen de studie Communicatie werken studenten aan de ontwikkeling van deze competenties. Zo heb ik in mijn eerste jaar ook flink aan deze competenties gewerkt. 

In dit kopje ga ik elke LOCO-competentie benoemen en mijn ontwikkeling ervan uitleggen. Ook licht ik nog een kwaliteit van mijzelf toe en koppel ik deze aan mijn toekomstperspectief.


Analyseren en onderzoeken: bij deze competentie gaat het om het monitoren van ontwikkelingen in de interne en externe omgeving en deze gegevens vervolgens kunnen analyseren. 

Voordat ik aan deze studie begon, vond ik het lastig om de omgeving van bedrijven te beschrijven. Nu ik hier meer over heb geleerd, zie ik dat veel beter en is het eigenlijk een automatisme geworden om op deze manier naar bedrijven te kijken. Een voorbeeld uit de studie Communicatie is de DESTEP-methode die wij hebben geleerd. Hiermee analyseer en onderzoek je de externe omgeving van de organisatie. Dit moest bijvoorbeeld gedaan worden bij Project Foodstore. Sinds dit project gaat het analyseren en onderzoeken mij beter af. Wat moet je bijvoorbeeld doen als een organisatie of bedrijf in een crisis zit? Zoveel mogelijk monitoren. De ontwikkeling van deze competentie is duidelijk te zien in mijn groei als communicatieprofessional. 


Adviseren: de communicatieprofessional moet in staat zijn bij de competentie adviseren om advies te geven over communicatiebeleid. Vervolgens moet op basis van dit advies een strategie gevormd worden. 

In het vierde blok van deze studie, kregen ik les over adviseren. Ik kreeg verschillende fictieve dilemma's onder mijn neus geschoven, zoals; een havo-leerling vraagt om advies over de studie Communicatie, wat doe je? Veel mensen geven advies vanuit hun eigen perspectief, maar deze overtuigingen moet je eigenlijk achterwege laten. Je moet meer rekening houden met de adviesvrager. Ik hoop in de toekomst nog meer te leren over adviseren, omdat dit een belangrijke competentie is voor de communicatie. 


Plannen en organiseren: bij plannen en organiseren gaat het om het kunnen uitvoeren van het communicatiebeleid en de daarbij benodigde middelen. Dit moet door middel van de beleidscyclus. Je volgt dus een bepaalde planning. 

Veel ervaring met communicatiebeleid heb ik nog niet. Echter heb ik wel bepaalde soorten communicatiebeleid gevolgd, zoals bij mijn bijbaantje in de horeca. Wanneer er iets misgaat tijdens het werk, zoals een medewerker die iets knoeit over een gast, wordt er een bepaald beleid gehanteerd. Ik heb verder geen ervaring gehad met het creëren van beleid, maar wel met de uitvoering ervan. Voor mijn gevoel begon ik deze competentie op niveau 0. Met de studie Communicatie heb ik veel geleerd over competentie plannen en organiseren. Voor het Project Foodstore moest ik een communicatieplan ontwikkelen. Een communicatieplan gaat volgens een bepaalde route en deze heb ik, samen met mijn projectpartners, gevolgd. Hieruit komt een bepaald beleid. Op het begin was het lastig en ook soms saai, maar je ontwikkelt jezelf uiteindelijk sterk. 


Creëren en realiseren: Bij deze competentie gaat het om communicatiemiddelen realiseren zodat bepaalde doelgroepen bereikt kunnen worden. 

Op de middelbare school was ik al bekend met het gebruik van bepaalde medium en waarom je deze in zou kunnen zetten. Dit was niet totaal onbekend voor mij. Tijdens het eerste jaar van Communicatie kreeg ik bij het Project Foodstore de opdracht om geschikte communicatiemiddelen uit te zoeken die de doelgroep, carrièretijgers, zou trekken naar de Foodstore. Met behulp van het vak Mediaplanning heb ik geleerd over de verschillende media en hoe je deze in kan zetten. Wat mij verbaasde, is dat mijn eerdere aannames over bepaalde media niet klopte. Door deze studie heb ik dat geleerd en kan ik nu wijzer bepaalde media inzetten. 


Representeren: representeren gaat erom dat je als ambassadeur voor iets kan staan, bijvoorbeeld als jouw organisatie in de openbaarheid treed. Je moet dan jouw organisatie kunnen representeren. 

Eerder heb ik weleens ambassadeur moeten staan voor een bepaalde organisatie. Het is natuurlijk niet zo'n zware taak als een communicatieprofessional heeft, maar je leert wel al over bepaalde gedragsregels. Ik gaf altijd bijles thuis bij middelbare scholieren en op deze manier vertegenwoordig je een organisatie. Toen ik mijn studie begon leerde ik op een andere manier mijzelf en het achterliggende doel te representeren. We kregen bijvoorbeeld voor het vak Presenteren een tentamen waarbij je jezelf moest representeren voor een fictieve stageplek. Ook met Project Foodstore moesten we een aantal keer het communicatiebureau representeren. Nu weet ik beter hoe dat op een professionele en leukere manier kan.


Mijn kwaliteit

Een kwaliteit dat ik bezit en wat mij heel erg helpt bij mijn studie, is plannen. Ik plan altijd alles graag in. Vooral mijn schoolwerk. Een groot voordeel hiervan is dat al het werk wat nog gedaan moet worden, veel overzichtelijker is. Een goede planning werkt veel efficiënter dan kris-kras door elkaar werken. 


LOCO-competenties en kwaliteit

Mijn kwaliteit, plannen, en de ontwikkeling van mijn LOCO-competenties hebben veel met elkaar te maken. De ontwikkeling van mijn LOCO-competenties is veelal te danken aan een goede planning. Georganiseerd werken is, zoals ik al zei, heel efficiënt. Je krijgt dingen gedaan. Zo is dat ook met de competenties. Ik betwijfel of ik net zoveel gedaan en ontwikkeld had gekregen, als ik niet zo strak te werk was gegaan. Met mijn vorige studie was ik niet zo streng met het plannen en ik liep daarom enorm achter. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Hierdoor kon ik ook niet mijn LOCO-competenties ontwikkelen. Nu is dat wel zo en ik merk echt groot verschil. Om deze reden kan ik mijzelf in de toekomst ook beter ontplooien. Het schoolwerk en alle deadlines zijn overzichtelijker, maar ook mijn doelen voor later zoals mijn studie- en arbeidsloopbaan. Wat wil ik precies? En hoe kan ik dat precies bereiken?

In de toekomst hoop ik mijn bachelor te behalen. Na mijn bachelor zou ik mij graag willen specialiseren op de universiteit, mits er dan geen andere kansen op mijn pad zijn gekomen. Het lijkt mij interessant om later te werken binnen de publieke communicatie. Hier stopt de ontwikkeling van mij en mijn competenties natuurlijk niet. Tijdens mijn studie zullen de competenties al sterk groeien door bijvoorbeeld stages en specifiekere vakken (minors). Door een strakke planning aan te houden en gemotiveerd te blijven om door te groeien, kan ik een heel eind komen. En vooral met er content en gelukkig zijn met wat je levert, is ontzettend belangrijk. Zie het volgende kopje voor meer hierover!